Sun-Mi Hong

Young VIPs

Sun-Mi Hong

Componist en bandleider Sun-Mi Hong wordt tegenwoordig beschouwd als een van de meest geliefde, opkomende drummers in Nederland. Na het toeren met verschillende jazz projecten als Karel Boehlee Trio, Benjamin Herman en Daahoud Salim Quintet, staat zij inmiddels ook op de radar van pers en verschillende media platformen.

De echte magie doet zich echter voor wanneer Sun-Mi plaatsneemt achter haar eigen klankbord. Door haar eigen geschreven songs en schetsen slaagt de Koreaanse drummer erin haar volledig unieke perspectief op de wereld over te brengen. “Het risico altijd hoog genoeg om het toch te wagen, vooral als haar band van de partij is”. Het gebruiken van driedelige ritmesecties, zorgt voor borrelende hoorn lijnen en zwevende melodieën. Piano (Young-Woo Lee) en contrabas (Alessandro Fongaro) grijpen elk moment de aandacht en zowel erkende als ervaren improvisatoren zorgen voor een kleurrijk geheel. Deze golfachtige, dansende geluiden worden vaak begeleid door de geheel unieke Nicolo Ricci (tenorsaxofoon) en Alistair Payne (trompet). Beide hoorns sturen de composities naar een donkere, meer vocale hoek, zoals een kreet of gefluister dit ook doet. Deze sound zorgt voor eerlijke en riskerende muziek.

Na de release van haar debuutalbum in 2017, ging Sun-Mi een spannend jaar gevuld met groei en succes tegemoet. Zo inspireerde zij onlangs het panel van de Dutch Jazz Competition om haar te selecteren voor “The Best Group 2018”. Vorig jaar ontving zij al de tweede prijs van de veelgeprezen Getxo International Jazz-wedstrijd 2017. Momenteel nog in het begin van haar carrière, deze Koreaanse drummer is zeker een om op te letten voor de aankomende generatie artiesten.

Na haar kleine Nederland tour in november, gaat Sun-Mi begin december 2018, samen met het Brodie Jarvie Quintet, op tour door Schotland, waarna verschillende Nederlandse shows volgen.