Young VIPs | Veelbelovend jazz talent

Young VIPs

LATEST NEWS

Kika Sprangers & Sebastiaan van Bavel in Vrije Geluiden

De première staat voor de deur: op zaterdag 31 maart gaat de tour van start bij Hot House Jazz in Leiden. Als voorproefje zijn Kika Sprangers en Sebastiaan van Bavel met hun ensembles zondag 25 maart te gast bij TV-programma Vrije Geluiden. Het begint om 10.30 uur zomertijd.

Live meekijken kan op je TV of online via https://www.npo.nl/live/npo-1
Ps. Ook Reinier Baas zit in de uitzending met zijn nieuwe project voor Klassifest.

Voorjaarstour voor ‘New Generation of Dutch Jazz’

unnamed
Saxoniste Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel kondigen vandaag hun tour aan in het kader van Young VIPs 2018. In navolging van onder meer Martin Fondse, Izaline Calister, Harmen Fraanje, Reinier Baas en Kapok touren Kika en Sebastiaan vanaf maart langs 14 concertzalen.

Dit jaar zijn saxofoniste Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel geselecteerd als Young VIPS, de springplank voor nieuw jazztalent. De twee zijn door 25 programmeurs van jazzpodia gekozen als de meest veelbelovende jazzmusici van het jaar die hun eigen muziek schrijven. De musici krijgen hiermee de kans om zich het hele jaar door in de kijker te spelen tijdens een concertreeks door het hele land. Op 31 maart start de Young VIPs Tour in Hot House te Leiden.

Tournee
31-03 Hot House, Leiden
02-04 Verkadefabriek, ‘s-Hertogenbosch*
07-04 LantarenVenster, Rotterdam
13-04 Paradox, Tilburg
14-04 Transition Festival, TivoliVredenburg, Utrecht
17-04 Theater ‘t Hof, Arnhem (alleen Sebastiaan van Bavel)
21-04 Artishock, Soest
22-04 Porgy & Bess, Terneuzen
27-04 Jazzpodium de Tor, Enschede
29-04 Bimhuis, Amsterdam*
08-05 Corrosia, Almere
09-05 JinJazz Brebl, Nijmegen (alleen Kika Sprangers*)
11-05 ProJazz, DiamantTheater, Den Haag
27-05 Amersfoort Jazz, Amersfoort

*Kika speelt met haar Large Ensemble

Kika Sprangers
Met het verschijnen van haar debuut-EP Leaves of Lily in 2017 trok de 23-jarige saxofoniste Kika Sprangers op eigen naam de aandacht van pers en publiek. Haar kleurrijke composities kenmerken zich door sfeervolle klanken, sterke melodieën en royale harmonieën, af en toe gepaard met solide grooves.

Sprangers rondde haar studie aan het Utrechtse conservatorium af met een ‘9 met onderscheiding’ en werd geselecteerd als leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van Martin Fondse. Dat vormde haar tot de muzikant die ze nu is: niet bang zijn om op te vallen, op te staan en een verhaal te brengen aan haar luisteraars. Momenteel legt Sprangers haar focus op haar kwintet en Large Ensemble, waarmee zij ook speelt tijdens de Young VIPs Tournee.

Bezetting Kika Sprangers Quintet: Kika Sprangers (sopraan- en altsax), Eric Brugmans (gitaar), Manuel Wouthuysen (toetsen), Danny van Ruitenburg (basgitaar) en Willem Romers (drums).

Sebastiaan van Bavel 
Het talent van pianist/componist Sebastiaan van Bavel (1992) levert hem op jonge leeftijd al een flink aantal onderscheidingen op. Van Bavel wint meermaals het Prinses Christina Concours en ontvangt voor zijn debuut een Edison, waarna hij tijdens het Edison gala mag optreden met het Metropole Orkest. As The Journey Begins blijkt een toepasselijke albumtitel, want er volgt een tour langs de podia met als hoogtepunt een optreden met zijn trio op North Sea Jazz.

In Van Bavels muziek is zijn liefde voor zowel jazz als klassiek te horen. Zijn pianospel laat hij optimaal tot zijn recht komen in composities die qua structuur meer weg hebben van een symfonie dan van een jazz-standard. Op zijn nieuwste album Cosmic Dance mengt hij jazz en Westerse en Indiase klassieke muziek met poëzie tot een opwindend en diepgaand geheel. Voor dit project is zijn pianotrio aangevuld met saxofonist Jasper Blom en zangeres Vera Naus.

Bezetting Sebastiaan van Bavel Trio & Jasper Blom / Vera Naus: Sebastiaan van Bavel (piano), Vera Naus (vocals), Jasper Blom (tenorsax), Maciej Domaradzki (contrabas) en Jimmi Jo Hueting (drums).

Young VIPs 
De Young VIPs tour is een initiatief van de Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia (VIP), een samenwerkingsverband van 25 Nederlandse jazzpodia. Vorig jaar vierde de Young VIPs tour haar 20-jarig jubileum. Onder meer Martin Fondse, Izaline Calister, Harmen Fraanje, Joris Posthumus, Reinier Baas, Kapok, Vincent Houdijk, Rogier Telderman en in 2017 Xavi Torres en Genzo Okabe gingen Kika Sprangers en Sebastiaan van Bavel voor.

Kika Sprangers en Sebastiaan van Bavel Young VIPS jazztalenten 2018

Jaarlijks kiezen programmeurs van de beste jazzclubs van ons land de meest veelbelovende talenten uit. Voor 2018 zijn saxofonist Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel gekozen als de nieuwe Young VIPs jazztalenten.
In het voorjaar van 2018 zullen zij met hun ensembles langs de clubs en festivals van Nederland touren. Kika Sprangers is deze week ook live te zien op het inJazz Festival te Rotterdam.

Kika Sprangers

Kika Sprangers FB profiel pic - Credits Vincent Waal

Saxofoniste Kika Sprangers rondde vorig jaar met een ‘9 met onderscheiding’ haar Bachelor of Music aan het Utrechtse conservatorium af, waar ze studeerde bij Marc Scholten en Toon Roos. Intussen laat ze er geen gras over groeien: in een volle TivoliVredenburg presenteerde Kika haar ‘Large Ensemble’ en in februari verscheen haar eerste EP.

Zowel op alt- als op sopraansax wisselt Sprangers prachtig fluisterspel af met soepele, lyrische jazzlicks, terwijl de strak groovende band akoestische en elektronische klanken stijlvol met elkaar verweeft. Inspiratie haalt ze uit diverse stijlen noemt artiesten zoals Seamus Blake, Joshua Redman, Brad Mehldau en Maria Schneider als enkele voorbeelden. De afgelopen jaren tourde ze door Nederland als leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Daarmee werkte ze ook samen met het Metropole Orkest. Nu al een grootse saxofoniste, bandleider en componist!

Bezetting: Kika Sprangers (saxofoon), Eric Brugmans (gitaar), Manuel Wouthuysen (toetsen), Danny van Ruitenburg (bas),
Willem Romers (drums).

www.kikasprangers.nl


Sebastiaan van Bavel
Sebastiaan van Bavel - Cosmic Dance bezetting

Pianist Sebastiaan van Bavel is duidelijk een muzikant én componist met visie. Zijn opvallende talent – in zowel jazz als klassiek – levert hem op jonge leeftijd al een flink aantal onderscheidingen op en zijn liefde voor beide genres is overduidelijk terug te horen in zijn muziek. Met overtuiging mengt Van Bavel verschillende genres. Voor het debuut met zijn trio mag hij in 2014 direct een Edison ontvangen. As The Journey Begins blijkt een toepasselijke albumtitel, want er volgt een tour langs de podia met als hoogtepunt een optreden op North Sea Jazz samen met het Metropole Orkest.

Nu is er Cosmic Dance, een album gebaseerd op teksten van de Indiase poëet Sri Aurobindo. De verbindende werking tussen poëzie en muziek, waarbij structuren uit de Westerse klassieke muziek en melodische en ritmische concepten uit de Indiase klassieke muziek samenkomen is diepgaand en opwindend. De jazz blijft het vertrekpunt, wat een enorme vrijheid oplevert voor de muzikanten. Een nieuwe ster onder de Nederlandse jazzmusici!

Bezetting Sebastiaan van Bavel Trio & Jasper Blom / Vera Naus: Sebastiaan van Bavel (piano), Vera Naus (vocals), Jasper Blom (tenorsax), Maciej Domaradzki (contrabas), Jimmi Jo Hueting (drums).

www.sebastiaanvanbaveltrio.com

Download hier het volledige persbericht.

Release-tijd: nieuwe albums Okabe Family en Xavi Torres Trio

Op 5 mei bracht Okabe Family het nieuwste album ‘Disoriental’ uit via Challenge Records International.

Disoriental Okabe Family“Disoriental is a musical exploration and expression of the complexity of identity. As an expatriate artist who has been living as a minority in different places for most of his lifetime, Okabe attempts to critically approach the versatility and universality of jazz, a genre that absorbs all kinds of external elements to form its shape anew.”

Beluister hier de fragmenten in de webshop van Challenge Records

Het Xavi Torres Trio brengt na het spraakmakende debuut ‘skyline’ nu het nieuwe album ‘Unknown Past’ uit op het Duitse Berthold label. De eerste reviews zijn al niet mis: Jazzism gaf meteen de volle 5 sterren.

cover_Xavi_Torres_Trio_-_Unknown_Past

Kijk terug: première Young VIPs in Bimhuis

De Young VIPs Tour van dit jaar is nu echt begonnen! Als sneak preview voor de rest van de tour maakten we deze beelden tijdens de première in het Bimhuis.

Xavi Torres en zijn trio openden de avond en speelden veel nieuw werk van hun nieuwe album ‘Unknown Past’ dat in juni zal verschijnen. Het spelplezier spat er werkelijk vanaf, wat het een leuke show maakt om naar te kijken. De band speelt hecht en blijft muzikaal continu verrassen.

Na een korte pauze treedt saxofonist Genzo Okabe aan met zijn kwartet. De sfeer wordt gezet in het nieuwe stuk ‘Opening’, waar Japanse klanken in lijken door te klinken. Daar schakelt de band door naar de volgende versnelling, en de volgende: explosief, virtuoos, maar ook teder en emotioneel. Op 5 mei verschijnt het nieuwe album van Okabe Family ‘Disoriental’.

De tour gaat verder in april langs Rotterdam, Arnhem, Utrecht, Enschede, Nijmegen, Leiden en Tilburg. In mei en juni zijn deze jazztalenten nog te zien in Almere, Soest, ‘s-Hertogenbosch en Amersfoort. Leuk nieuws: de splinternieuwe cd’s zijn tijdens de tour al exclusief verkrijgbaar!

Video credits: Elsie Vermeer (video & editing), Seeltje van Boeckel (video), Marc Schots (audio), Philip ten Brink (lights)

Okabe Family & Xavi Torres in Vrije Geluiden

De jazztalenten van 2017,  Okabe Family en het Xavi Torres Trio, waren te gast in de uitzending van TV-programma Vrije Geluiden.

De Young VIPs maakten indruk tijdens de opnames in TivoliVredenburg, dat belooft veel goeds voor de tour!

Bekijk de uitzending hier terug, enjoy!

VrijeGeluidenOkabeFamily2017-02-05-PHOTO-00000005fotoMaartenvanHeuvenDEZE

VrijeGeluidenXaviRecording_IMG_3086

Okabe Family en Xavi Torres dé jazztalenten van 2017

Jaarlijks kiezen programmeurs van de beste jazzclubs van ons land de meest veelbelovende talenten uit.

Voor 2017 zijn altsaxofonist Genzo Okabe en pianist Xavi Torres verkozen tot de Young VIPs jazztalenten. Vanaf maart touren zij langs Nederlands’ mooiste jazzclubs en festivals!

Okabe Family
young-vips-2017-okabe-family-1

Saxofonist Genzo Okabe is geboren in Tokio, maar verhuisde al jong naar Italië en Den Haag. 
Opvallend is zijn prachtige toon op zijn instrument. Okabe Family, opgericht in 2009 verlegt de grenzen op het gebied van geluid en textuur. Het derde album komt binnenkort uit. Het kwartet heeft tevens een meesterlijke pianist in de gelederen: Miguel Rodriguez, de Young VIP van 2014! Bassist Steven Willem Zwanink en drummer Francesco De Rubeis maken Okabe Family compleet.
http://www.genzookabe.comXavi Torres Trio
young-vips-2017-xavi-torres-trio-1

De Spaanse jazzpianist Xavi Torres (1991) een verrassend en spannend eigen verhaal met geweldig oog voor detail. Na zijn studie in Barcelona verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij verder studeerde en samen speelde met muzikanten als Dick Oatts, Terell Stafford, Ben van Gelder, Reinier Baas, Tineke Postma en Jasper Blom. 
In 2015 kwam het droomdebuut ‘Skyline’ uit en het Xavi Torres Trio werd met verschillende prijzen onderscheiden waaronder twee Keep An Eye International Jazz Awards en de groep won de Sena Dutch Jazz Competition. Het trio speelde op het North Sea Jazz Festival, So What’s Next in Eindhoven en in jazzclubs in binnen- en buitenland. De bezetting: Xavi Torres (piano), Vic Moliner (bas) en Joan Terol (drums).
https://xavitorresmusic.com/

Tournee
za 11 maart    Bimhuis, Amsterdam (première)
za 1 april        LantarenVenster, Rotterdam
di 4 april        Theater Het Hof, Arnhem
za 8 april        Transition Jazz Festival, TivoliVredenburg, Utrecht
vr 14 april      Jazzpodium De Tor, Enschede
wo 19 april     Brebl, Nijmegen
za 22 april      Hot House Jazz, Leiden
vr 28 april      Paradox, Tilburg
za 20 mei       Artishock, Soest
zo 4/ ma 5 juni  Jazz in Duketown, Den Bosch
za 10 juni        Amersfoort Jazz
De tourlijst wordt nog uitgebreid.

Download hier het persbericht.

 

20-jarig jubileum Young VIPs Tour

In 2017 bestaat de ‘Young VIPs tour’ 20 jaar!
Om die reden hebben we een Spotify-playlist gemaakt, met muziek van bijna alle ‘old’ Young VIPs.

Al sinds 1997 mogen jonge jazztalenten op tour door Nederland om ervaring op te doen en zichzelf in de kijker te spelen. Deze ‘Young VIPs tour’ is een initiatief van de Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia (VIP), een samenwerkingsverband van 25 Nederlandse jazzpodia.

De reeks Young VIPS van de afgelopen jaren is indrukwekkend. Eerdere Young VIPs waren o.a. Martin Fondse, Izaline Calister, Harmen Fraanje, Joris Posthumus, Reinier Baas, Kapok en in 2016 Vincent Houdijk en Rogier Telderman. Bekijk hier de hele lijst met jazztalenten.

spotify Young VIPS 20 jaar

‘Young VIPs doen hun titel eer aan’

‘Rogier Telderman en Vincent Houdijk zijn de Young VIPs van 2016. Een titel die ieder jaar door de programmeurs van de beste jazzclubs in Nederland vergeven wordt aan de meest veelbelovende talenten die ook hun eigen muziek componeren. De Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia startte deze maand de Young VIPs-tournee, waarvan dit concert een onderdeel was.’ Lees de complete recensie van Draaiomjeoren.