Young VIPs | Veelbelovend jazz talent

Young VIPs

LATEST NEWS

Okabe Family & Xavi Torres in Vrije Geluiden

Zondag 26 februari zijn Okabe Family en het Xavi Torres Trio van 2017 in de uitzending van TV-programma Vrije Geluiden.

De Young VIPs van 2017 maakten indruk tijdens de opnames in TivoliVredenburg, dus dit belooft veel goeds voor de tour die in maart begint!

De uitzending is om 10.30 uur op NPO 1.

VrijeGeluidenOkabeFamily2017-02-05-PHOTO-00000005fotoMaartenvanHeuvenDEZE

VrijeGeluidenXaviRecording_IMG_3086

Okabe Family en Xavi Torres dé jazztalenten van 2017

Voor 2017 zijn de jonge Japanse altsaxofonist Genzo Okabe en pianist Xavi Torres, winnaar van de Dutch Jazz Competition, verkozen tot Young VIPs! Vanaf maart touren zij langs de Nederands’ mooiste jazzclubs en festivals. Genzo met zijn Okabe Family en Torres met het Xavi Torres Trio.

Lees het volledige persbericht.

‘Young VIPs doen hun titel eer aan’

‘Rogier Telderman en Vincent Houdijk zijn de Young VIPs van 2016. Een titel die ieder jaar door de programmeurs van de beste jazzclubs in Nederland vergeven wordt aan de meest veelbelovende talenten die ook hun eigen muziek componeren. De Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia startte deze maand de Young VIPs-tournee, waarvan dit concert een onderdeel was.’ Lees de complete recensie van Draaiomjeoren.

Vincent Houdijk en Rogier Telderman Young VIPs 2016

Vibrafonist Vincent Houdijk en pianist Rogier Telderman zijn verkozen tot de Young VIPs van 2016. Vanaf april 2016 touren zij langs jazzclubs door het hele land. Houdijk met zijn kwintet VinnieVibes (met oa Floris van der Vlugt, Young VIP van 2014) en Telderman met zijn trio. We kijken er naar uit!

Jazzenzo bracht het mooie nieuws als eerste naar buiten. Radio 6 programma Mijke & Co Live had Rogier en Vincent diezelfde dag nog live in de uitzending!

Mooie recensies Young VIPs 2015

Jan Jasper Tamboer van Parool was bij het optreden van Kaja en Loran in Bimhuis en gaf deze avond 4 sterrenJazz-vip Draksler put uit een schijnbaar bodemloze bron’ ‘Witteveen speelt uitgewerkte composities, die in alle beheerstheid toch een fijne expressie hebben. Goed gekozen is een afsluitend swingnummer.’ Lees de recensie.

Ook Jazzenzo kwam kijken. ‘Dat pianiste Kaja Draksler de status van belofte reeds ontgroeid is, bewees de Sloveense tijdens een zinderende set in de Terneuzense Porgy & Bess. Uitgaande van uitgeschreven korte motieven oversteeg ze met haar trio de improvisatiekunst en gaf ze nieuwe richting aan het begrip instant composing.’ ‘Witteveen koppelt knisperende akkoorden aan een mooie toonbehandeling en een trefzekere intonatie.’ Lees de recensie.

Kaja Draksler brengt nieuw werk uit

Ze schrijft erover:
After two years of intensive collaboration and with the occasion of the Young VIPs on Tour, Čudars-Draksler duo and Feecho released their debut albums, “Miniatures from our Living Room” and “Bums”, respectively. Both albums feature free improvisations. Čudars-Draksler duo’s miniatures were recorded in the intimate environment of their own living room, while Feecho’s album was recorded on a live performance in Ghent and released on a Belgium label el Negocito.

Recensie Draaiomjeoren: ‘Kaja Draksler is een reizende ster in de Nederlands-Belgische improvisatiewereld.’ ‘Kenmerkend aan het pianospel van Draksler is dat ze veel zegt met weinig noten, veel stiltes laat vallen en zo de spanning opbouwt.’ ‘Bijna mystiek’Lees de recensie.

feechosmall  miniaturessmall

Nieuwe Youngvips bekend

Programmeurs van de beste jazzclubs van ons land kiezen jaarlijks voor de Young VIPs tournee de meest veelbelovende talenten uit, die ook hun eigen muziek componeren. Dit jaar kozen zij de jonge pianiste Kaja Draksler. Loran Witteveen won met zijn kwintet de Dutch Jazz Competition en is daarmee ook geselecteerd. Vanaf maart a.s. touren zij als ‘Young VIPs 2015 door Nederland.

Kaja Draksler
Pianist en componist Kaja Draksler werd in 1987 in Kranj, Slovenië geboren. Ze kwam naar Nederland en studeerde af als bachelor in jazz piano en master in klassieke compositie. Kaja trad in verschillende formaties op in Europa, Egypte en de VS. Ze bracht maar liefst zeven albums uit als bandleider/componist, waaronder haar solo album. Downbeat schreef daarover: “The young Slovenian pianist Kaja Draksler shows off a wealth of sturdy ideas and nonchalant technique on this stunning solo recording.

Kaja treedt op met twee duo’s: Feecho en Cudars-Draksler Duo. In Feecho speelt ze met de Nederlandse drummer Onno Govaert en samen met gitarist Matiss Cudars vormt zij Cudars-Draksler. Beide duo’s spelen vrije improvisatie. Bij Feecho gaat het vooral om de ritmische mogelijkheden. Met Cudars draait het om korte motieven en melodieën. De Young VIP tour zorgt voor een mooie gelegenheid voor deze drie musici om de diverse mogelijkheden van het repertoire te onderzoeken. Een trio is niet uitgesloten!
www.kajadraksler.com

Loran Witteveen
Loran Witteveen (1988) studeerde in juni 2014 af voor de master jazz piano waar hij studeerde bij o.a. Harmen Fraanje. Na het winnen van de solistenprijs bij de Keep an Eye international jazzcompetitie 2013 kreeg Loran de mogelijkheid om lessen te volgen in New York en studeerde daar bij grote namen als Fred Hersch en Aaron Parks. Afgelopen jaar won hij de Dutch Jazz Competition met zijn kwintet en speelde o.a. op het North Sea Jazz Festival.

Het Loran Witteveen kwintet bestaat naast pianist Loran uit Toms Rudzinskis en Jasper van Damme op alt sax, Lennart Heyndels op bas en Pit Dahm op drums. De composities zijn avontuurlijk, speels en verrassend. Ze laten zich onder andere inspireren door 20e eeuwse klassieke muziek. Uit het juryrapport van de Dutch Jazz Competition: “Geweldig goed samenspel waarmee ze complexe composities in vervlochten melodielijnen ontspannen live wisten te brengen.
www.loranwitteveen.com