Voorjaarstour voor ‘New Generation of Dutch Jazz’

Young VIPs

Voorjaarstour voor ‘New Generation of Dutch Jazz’

unnamed
Saxoniste Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel kondigen vandaag hun tour aan in het kader van Young VIPs 2018. In navolging van onder meer Martin Fondse, Izaline Calister, Harmen Fraanje, Reinier Baas en Kapok touren Kika en Sebastiaan vanaf maart langs 14 concertzalen.

Dit jaar zijn saxofoniste Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel geselecteerd als Young VIPS, de springplank voor nieuw jazztalent. De twee zijn door 25 programmeurs van jazzpodia gekozen als de meest veelbelovende jazzmusici van het jaar die hun eigen muziek schrijven. De musici krijgen hiermee de kans om zich het hele jaar door in de kijker te spelen tijdens een concertreeks door het hele land. Op 31 maart start de Young VIPs Tour in Hot House te Leiden.

Tournee
31-03 Hot House, Leiden
02-04 Verkadefabriek, ‘s-Hertogenbosch*
07-04 LantarenVenster, Rotterdam
13-04 Paradox, Tilburg
14-04 Transition Festival, TivoliVredenburg, Utrecht
17-04 Theater ‘t Hof, Arnhem (alleen Sebastiaan van Bavel)
21-04 Artishock, Soest
22-04 Porgy & Bess, Terneuzen
27-04 Jazzpodium de Tor, Enschede
29-04 Bimhuis, Amsterdam*
08-05 Corrosia, Almere
09-05 JinJazz Brebl, Nijmegen (alleen Kika Sprangers*)
11-05 ProJazz, DiamantTheater, Den Haag
27-05 Amersfoort Jazz, Amersfoort

*Kika speelt met haar Large Ensemble

Kika Sprangers
Met het verschijnen van haar debuut-EP Leaves of Lily in 2017 trok de 23-jarige saxofoniste Kika Sprangers op eigen naam de aandacht van pers en publiek. Haar kleurrijke composities kenmerken zich door sfeervolle klanken, sterke melodieën en royale harmonieën, af en toe gepaard met solide grooves.

Sprangers rondde haar studie aan het Utrechtse conservatorium af met een ‘9 met onderscheiding’ en werd geselecteerd als leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van Martin Fondse. Dat vormde haar tot de muzikant die ze nu is: niet bang zijn om op te vallen, op te staan en een verhaal te brengen aan haar luisteraars. Momenteel legt Sprangers haar focus op haar kwintet en Large Ensemble, waarmee zij ook speelt tijdens de Young VIPs Tournee.

Bezetting Kika Sprangers Quintet: Kika Sprangers (sopraan- en altsax), Eric Brugmans (gitaar), Manuel Wouthuysen (toetsen), Danny van Ruitenburg (basgitaar) en Willem Romers (drums).

Sebastiaan van Bavel 
Het talent van pianist/componist Sebastiaan van Bavel (1992) levert hem op jonge leeftijd al een flink aantal onderscheidingen op. Van Bavel wint meermaals het Prinses Christina Concours en ontvangt voor zijn debuut een Edison, waarna hij tijdens het Edison gala mag optreden met het Metropole Orkest. As The Journey Begins blijkt een toepasselijke albumtitel, want er volgt een tour langs de podia met als hoogtepunt een optreden met zijn trio op North Sea Jazz.

In Van Bavels muziek is zijn liefde voor zowel jazz als klassiek te horen. Zijn pianospel laat hij optimaal tot zijn recht komen in composities die qua structuur meer weg hebben van een symfonie dan van een jazz-standard. Op zijn nieuwste album Cosmic Dance mengt hij jazz en Westerse en Indiase klassieke muziek met poëzie tot een opwindend en diepgaand geheel. Voor dit project is zijn pianotrio aangevuld met saxofonist Jasper Blom en zangeres Vera Naus.

Bezetting Sebastiaan van Bavel Trio & Jasper Blom / Vera Naus: Sebastiaan van Bavel (piano), Vera Naus (vocals), Jasper Blom (tenorsax), Maciej Domaradzki (contrabas) en Jimmi Jo Hueting (drums).

Young VIPs 
De Young VIPs tour is een initiatief van de Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia (VIP), een samenwerkingsverband van 25 Nederlandse jazzpodia. Vorig jaar vierde de Young VIPs tour haar 20-jarig jubileum. Onder meer Martin Fondse, Izaline Calister, Harmen Fraanje, Joris Posthumus, Reinier Baas, Kapok, Vincent Houdijk, Rogier Telderman en in 2017 Xavi Torres en Genzo Okabe gingen Kika Sprangers en Sebastiaan van Bavel voor.