Kika Sprangers en Sebastiaan van Bavel Young VIPS jazztalenten 2018

Young VIPs

Kika Sprangers en Sebastiaan van Bavel Young VIPS jazztalenten 2018

Jaarlijks kiezen programmeurs van de beste jazzclubs van ons land de meest veelbelovende talenten uit. Voor 2018 zijn saxofonist Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel gekozen als de nieuwe Young VIPs jazztalenten.
In het voorjaar van 2018 zullen zij met hun ensembles langs de clubs en festivals van Nederland touren. Kika Sprangers is deze week ook live te zien op het inJazz Festival te Rotterdam.

Kika Sprangers

Kika Sprangers FB profiel pic - Credits Vincent Waal

Saxofoniste Kika Sprangers rondde vorig jaar met een ‘9 met onderscheiding’ haar Bachelor of Music aan het Utrechtse conservatorium af, waar ze studeerde bij Marc Scholten en Toon Roos. Intussen laat ze er geen gras over groeien: in een volle TivoliVredenburg presenteerde Kika haar ‘Large Ensemble’ en in februari verscheen haar eerste EP.

Zowel op alt- als op sopraansax wisselt Sprangers prachtig fluisterspel af met soepele, lyrische jazzlicks, terwijl de strak groovende band akoestische en elektronische klanken stijlvol met elkaar verweeft. Inspiratie haalt ze uit diverse stijlen noemt artiesten zoals Seamus Blake, Joshua Redman, Brad Mehldau en Maria Schneider als enkele voorbeelden. De afgelopen jaren tourde ze door Nederland als leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Daarmee werkte ze ook samen met het Metropole Orkest. Nu al een grootse saxofoniste, bandleider en componist!

Bezetting: Kika Sprangers (saxofoon), Eric Brugmans (gitaar), Manuel Wouthuysen (toetsen), Danny van Ruitenburg (bas),
Willem Romers (drums).

www.kikasprangers.nl


Sebastiaan van Bavel
Sebastiaan van Bavel - Cosmic Dance bezetting

Pianist Sebastiaan van Bavel is duidelijk een muzikant én componist met visie. Zijn opvallende talent – in zowel jazz als klassiek – levert hem op jonge leeftijd al een flink aantal onderscheidingen op en zijn liefde voor beide genres is overduidelijk terug te horen in zijn muziek. Met overtuiging mengt Van Bavel verschillende genres. Voor het debuut met zijn trio mag hij in 2014 direct een Edison ontvangen. As The Journey Begins blijkt een toepasselijke albumtitel, want er volgt een tour langs de podia met als hoogtepunt een optreden op North Sea Jazz samen met het Metropole Orkest.

Nu is er Cosmic Dance, een album gebaseerd op teksten van de Indiase poëet Sri Aurobindo. De verbindende werking tussen poëzie en muziek, waarbij structuren uit de Westerse klassieke muziek en melodische en ritmische concepten uit de Indiase klassieke muziek samenkomen is diepgaand en opwindend. De jazz blijft het vertrekpunt, wat een enorme vrijheid oplevert voor de muzikanten. Een nieuwe ster onder de Nederlandse jazzmusici!

Bezetting Sebastiaan van Bavel Trio & Jasper Blom / Vera Naus: Sebastiaan van Bavel (piano), Vera Naus (vocals), Jasper Blom (tenorsax), Maciej Domaradzki (contrabas), Jimmi Jo Hueting (drums).

www.sebastiaanvanbaveltrio.com

Download hier het volledige persbericht.